Sayfalar

23 Ağustos 2013 Cuma

E-TİCARET AVM KAPATTIRIR MI?

2013'te e-ticaret hacmi 50 Milyar TL'yi geçecekmiş. Perakende sektörü ve AVM.ler, e-ticaretin bu büyüme hızından etkilenir mi, ne dersiniz?


diye bir soru yöneltmiştk 12 Aralık 2012'de...

Bundan yıllar evvel e-ticaretin potansiyelini anlatmaya çalıştığınızda pek çok kişi ürüne dokunmadan satın alma işinin Türkiye'de zor olacağını ve bu işin tutmasının zor olduğunu söylüyordu.  Anlaşılan o ki bu tahminleri pek tutmadı. 

Tabloda da görüleceği üzere 2007 yılında 5,5 , 2009'da 10,3, 2011'de 22,9 Milyar TL olan e-ticaret hacmi 2012'de 31 Milyar TL (tahmini). ve 2013'te gerçekleşmesi beklenen  rakam tam 50 Milyar TL. E-ticaret perakende sektöründen her yıl biraz daha müşteri kapmaya devam ediyor. AVM'lerle beraber hızla büyüyen markaların şimdi çok ciddi bir rakibi var. Elbette bu rakip sadece perakende sektörünü tehdit etmiyor, aynı zamanda pek çok AVM'nin de bu durumdan etkileneceği bir gerçek...



Hepsiburada, Trendyol, Gittigidiyor, Limango, Markafoni,n11 gibi firmaların yanında Teknosa, Bimeks, D&R, Lcwaikiki vb perakende firmaları da e-ticaretin başarılı firmalarından*. (*alexa verilerine göre)

Bir yandan birbirine çok yakın AVM.ler kendi pazar paylarını bölerken diğer yandan gelişen e-ticaret sebebiyle zorlu günler onları bekliyor. Sanal mağazalar yavaş yavaş gerçek mağazaların yerini almaya başladıkça markaların AVMlerden çekilmesi sürpriz olmayacaktır. Dolayısıylada daha önce alışveriş için gidilen AVMyi bir süre sonra otel, kültür sanat merkezi,okul vb. olarak görürsek şaşırmayacağız...

2014 yılında AVM sayısının 347 olacağı tahmin ediliyor. Eğer%5 -%10.luk bir kapanma olursa bu durum 30.000-80.000 çalışanı doğrudan etkileyecektir. 

E-ticaretin bu kadar hızlı gelişmesine karşın perakende sektörü ve AVM'ler yakında karşılacakları sorunun ya farkında değiller ya da nasıl strateji üreteceklerini tam olarak bilemiyorlar. Oysaki elele vererek bazı değişiklikler yapmaya şimdiden başlamalılar

Sorun  sadece AVMlerin birbirine yakınlığı (b
u arada cadde mağazacılığınıda unutmamak gerekiyor) ve güçlenen e-ticaret değil elbette. Daha sonra detaylıca bahsedeceğimiz üzere, yapılan satış-pazarlama ve yönetimsel hatalarda bu süreci hızlandırıyor. 

Umuyoruz ki herkesin kazançlı çıkacağı bir yöntem bulunur...

3 yorum:

  1. E-ticaretin AVM lerin ticari performansını etkileme gücü, toplam perakende ticaret içindeki e-ticaret payı kadar bile olamaz; "AVM kapattırması" ise çok uzak olasılık. "Outlet" olarak tanımlanan ( ne ölçekte geçerli bir tanım olduğu tartışmalı) projeler için belki bu konu daha önemli olabilir.
    E-ticaret yerine e-rakende yerimini kullanmak daha doğrudur; çünkü e-ticarete konu olan ve istatistiklere giren işlemlerin bir bölümü AVM lerin toplam kiralanabilir alanında yer bile almıyor. Moda/kişisel aksesuar/ev aksesuarı aanında ise e-rakende ortamında ürününü satabilen markalar bu işlemden güçlenerek çıkarlar: stok devir hızını ne kadar artırılarsa, AVM ve cadde noktalarını ( fiziki mağazaları) o kadar diri tutabilirler.
    E-rakendenin sektörümüz için yarattığı asıl mücadele alanı, bugün "Omni-channel" veya "multi-channel" olarak tanımlanan perakende işletmeciliğinin, herşeyi yeniden öğrenmeyi gerektiren bir yeni sistem olarak belirmiş olmasıdır. Bu system, "mobil bağlantılı" tüketicinin yaşam tarzı, beklenti, algı ve satınalma davranışı açısından tamamen yeni bir sorular yumağı olmasından kaynaklanıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli Dostumuz,

      Öncelikle bu güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz.

      Bir kaç konuya açıklık getirelim.

      Yukarıdaki yazımızda e-ticaretin perakende sektörünü ve AVM.leri etkileyebileceğini belirtmiş olmakla beraber (tek başına bir sebep olarak görülmeden)vyapılan yönetimsel hatalardan, AVM.lerin dip dibe bulunmalarından vs. den de bahsettik.Örneğin Zincirlikuyu - Levent Bölgesi bunun en güzel örneklerinden bir tanesi.

      Değer yaratmak yerine sürekli indirim yazısıyla müşteri toplamaya çalışan markalarda bunun ikinci sebebi olabilir.
      Diğer bir sebep olarak da markaların ciddi anlamda internete yatırım yapıyor olmalarını gösterebiliriz. (E-ticaret dediğimizde sadece private shopping akla gelmemelidir)

      2012'de 190 milyar dolarlık perakende cirosunun 90 milyar doları organize perakende tarafından gerçekleştirilmiş, bu miktarın 50 Milyar TL.si AVM ler tarafından yapılmıştır. 2012'de 30 milyar TL ciro yapan E-Ticaretin 2013'ün ilk 9 ayında bu rakama yaklaştığını söyleyebiliriz.

      Bu konuyla ilgili bir yazımız daha olacaktır. Değerli yorumlarınızı yeniden görmekten büyük mutluluk duyacağımızı belirtir, sağlık ve mutlulukla dolu günler dileriz

      Sil