Sayfalar

28 Kasım 2013 Perşembe

BAMBU SABRI ve THOMAS EDISON

Thomas Edison'un o meşhur sözünü bilirsiniz. 

''Hayatın en büyük hataları, başarıya ne kadar yaklaştıklarını bilmeyen insanların vazgeçmelerinden dolayı olur.''

Bu söz bize bambu ağacının hikayesini hatırlattı. Bambu sepetler, perdeler, bardaklar, şapkalara denk gelmiş olabilirsiniz Bunun yanında inşaat ve tekstil sektöründe de kullanılmaktadır.

Bambu ağacının tohumunu ekersiniz, sular ve gübrelersiniz ama birinci yılın sonunda bir değişiklik göremezsiniz. Aynı işlemi ikinci yılda yapar ama filiz vermediğini görürsünüz. Üçüncü yılda sular ve gübrelemeye devam edersiniz ve bunu dördüncü yılında da tekrarlarsınız. Dördüncü yılın sonunda  acaba bir yerlerde yanlış mı yapıyorum? diye düşünürsünüz. Eğer bambuyu tanımıyor ve sabırsız bir karakterede sahipseniz -ee yeter deyip vazgeçebilirsiniz. Ancak sabırlı ve çalışkan dostlar aynı işlemi beşinci yılın sonuna kadar devam ettirdiklerinde bambunun filizlenmeye başladığını göreceklerdir.



İşin ilginç yanı elbette bambunun beşinci yılın sonunda filizlenmeye başlaması değildir. Yeşermeye başladıktan sonraki 6 hafta içinde boyunun 27 metre* olmasıdır. 

5 yıl boyuna sabredip gerekli ilgiyi gösterdiniz ve tamhiç bir sonuç alamıyorum derken 6 hafta sonra bambu ağacının boyunun 27 metrelere gelmesi, gerçekten içinden çok sayıda ders çıkaran bir hikayeye dönüşüyor.

Harika bir hikayeye...

*Bambu türleri Asya'da, Güney ve Kuzey Amerika'da ve Afrika'da bulunurlar. En büyük bambu türleri 80 cm kalınlığa ve 38 metre uzunluğa kadar varabilir. 

1 yorum:

  1. İşiniz bambu ağacıysa araştırıp bulursunuz 5 yıl gibi bir sabrın ardından size vaad edeceklerini. Ancak salt beklemek değildir anlatılmak istenen; azmederek, çalışarak da olsa. İşinin, yolunun ne kadar zaman sonra size ne getireceğini kestirmek zorundasınız. Kaderinizde 15-20 yıllık bir bambu cinsi olduğunu anlamak istemezsiniz değil mi ömrünüzün sonlarına doğru!

    YanıtlaSil