İngiltere merkezli haftalık dergi Times Higher Education tarafından yapılan dünyanın en iyi 100 üniversitesi sıralamasına muhtemelen bir çoğumuz 2012 ve 2013 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin girdiğini bilmeyiz.
Harvard Üniversitesi'nin birinciliği kimseye kaptırmadığı, çok sayıda Japon, Amerikan ve İngiliz üniversitelerinin olduğu Dünyanın En İyi 100 Üniversitesi Listesinde ODTÜ'nün *Boston Üniversitesi ve Bristol ve Osaka Üniversitesi gibi üniversitelerin önünde yer alması gerçekten gurur verici.
ABD 43 üniversitesini ilk 100'e sokarak geçilmesi zor bir skora sahip İngiltere 9, Avustralya 6, Almanya - Hollanda ve Japonya da 5 üniversite ile listede yer alıyor. Fransa'nın 4, *Hong Kong, Kanada ve İsveç'in 3, Singapur, Çin, İsviçre ve Kore'de 2şer üniversite ile ilk 100'de. Türkiye, Brezilya, İsrail, Rusya, Belçika ve Tayvan listede 1 üniversite ile yer alıyor.
Twitter'da sık sık; ''gelecek 5 yılda DÜNYANIN EN İYİ 100 ÜNİVERSİTESİ LİSTESİNDE TÜRKİYE'DEN 5 ÜNİVERSİTEDE YER ALMALI'' hedefi koymalıyız diye yazmıştık. Bunu Hollanda başarmış durumda. 16 milyonluk Hollanda'nın 5 Üniversite ile listede yer alması gerçekten dikkate değer.
Elbette bu hadi birisi hemen yapsın diyerek yapılacak bir iş değil. Herkesin ama herkesin kafa yorması gereken bir konu bu.
Ancak ilk yapılması gerekeni hemen söyleyebiliriz. Ezberleyen ve sadece sınavda başarılı olma sistemini terk edip, araştıran, merak eden ve önce öğrenmeyi öğreten bir sisteme geçiş yapılması gerekiyor. Hatta bu işe önce kendimizden başlamalı, çocuklarımızın neden, niye, nasıl sorularını üflemeden, boşver demeden, amma meraklı bu çocuk diyerek savuşturmadan cevaplamalıyız. Cevaptan emin olmadığımız soruları araştırıp çocuklarımıza anlatmayı alışkanlık edinemliyiz.
Bunların yanında şu televizyon denen canavara ayırdığımız süreyi biraz azaltıp, kitaba daha fazla zaman ayırmalıyız. Eğer dünya çapında üniversiteler çıkarmak ve dünya patent liginde yer almak istiyorsak bunları gözardı edemeyiz.
Televizyon kanallarıda gençler için eğitim ve kariyer programları hazırlayarak bu konuya büyük destek vermiş olacaklardır.
Türkiye'nin gelecek 5 sene içinde hem dünya patent liginde hem de dünyanın en iyi üniversiteleri arasında ilk 5'te olması dileğiyle.
** http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2013/reputation-ranking/range/01-50
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder