Hakan Şükür topla buluşur ve 9. saniyede G.kore ağlarına gönderir, Türkiye 1-0 öne geçer. 13. dakikada İlhan Mansız Hakan Şükür paslaşmasında İlhan Mansız 2. golü yapar. 32. dk.da güzel bir paslaşmanın ardından İlhan Mansız'dan bir gol daha gelir. Bildiğiniz gibi Maç 3-2 Türkiye'nin galibiyetiyle bitti ve DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ olduk.
Sporda Güney Kore'ye karşı sağladığımız bu galibiyete karşın ekonomik anlamda da Kore'ye üstünlüğümüz olsa güzel olurdu.
Televizyonda tartışmalarda sık sık duyarız. G. Kore bizden gerideydi, markalar çıkardılar, eğitime çok önem verdiler bugünlere geldiler.
1970 yılında kişi başında düşen geliri* 299 (bizim 703 dolar) dolar olan G.Kore'nin 2012 yılına geldiğimizde 25.000 dolar olmuştur.
Peki ama Güney Kore bunu nasıl başardı? 1980 yılında Güney Kore'nin önündeyken 30 yıl sonra nasıl olur da gelirlerini bizden 2,5 kat daha artırabildiler?
Bir çok kişi dalga mı geçiyorsun, Samsung, Kia, LG Electronics, ,Hyundai gibi dev markaları ayrıca pek çok
sektörde dünya çapında işleri var ve AR-GE'ye verdikleri önem de ortada değil mi diyeceklerdir.
İsterseniz 1999- 2013* yılları arasında alınan patentlere birlikte bir göz atalım...
2009 - 2013 yıllarına baktığımızda bu 5 yıllık süreçte Güney Kore'nin yaklaşık 450.000 patent aldığını görüyoruz. Aynı dönemde bizim aldığımız patent sayısı yaklaşık 5300. Yani Güney Kore'nin 80'de biri.
2011 yılında Türkiye 1226 patent almışken, ABD patent listesinde IBM'in ardından ikinci olan Samsung 4894 patent almış.
2010 yılında toplam AR-GE Harcamaları / GSYH G.Kore için % 3 iken bu oran Türkiye için % 0,8
Güney Kore'nin Ar-Ge için yaptığı için bu çabayı eğitim alanında da görmekteyiz. Güney Kore GSMH içinde eğitime %8 gibi ciddi bir pay ayırıyor. Eğitime ayırdıkları yüksek bütçe ile dikkati çeken G.Kore, özellikle son zamanlarda çok konuştuğumuz ve tartıştığımız PISA skorlarında da bunun karşılığını almış görünüyor.
Seçimlere çok az bir süre kaldı. Ekranlarda haber programlarında partilerin temsilcilerini sıkça görüyor ve dinliyoruz. Ancak eğitim konusuna pek de değinildiğini duymuş değiliz. Eğitim konusuna yeterince önem vermeden kalkınmak mümkün olabilir mi?
Örneğin bir kaç sorunun cevabını duysak güzel olur
1. Dünyanın en iyi 100 Üniversitesi arasına en az 5 üniversiteyi kaç yıl içinde göreceğiz?
2. PISA scorlarında ilk 10'da yer almamız ne kadar zaman alır?
3. Türkiye'yi Dünya Patent Liginde ilk 10'da ne zama göreceğiz?
4. Bunları gerçekleştirmek için neler yapacaksınız?
*Resident+Abroad toplamıdır
. TÜM YAZILARI GÖRMEK İÇİN LÜTFEN BURAYA TIKLAYINIZ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder