Sayfalar

17 Mayıs 2015 Pazar

ÖZGEÇMİŞE BAK ÖZGELECEĞİNİ HAZIRLA

Üniversiteye yeni başlayanlar ya da yeni mezun olanlara iş başvuruları konusunda 80leri ve 90'ları hatta kısmen 2000'lerin başından bahsetsek herhalde ''ne kadar şanslymışız da haberimiz yokmuş'' diyeceklerdir.

ELİNİZDEKİ İMKANLARI DEĞERLENDİRİN
Şimdi kariyer sitelerinde bir kaç yüz bin olan iş ilanları 2000'lerin başında bir kaç bindi. Birazcık daha geriye gittiğimizde Hürriyet İK eki neredeyse gazeteden daha kalındı, şu anda bir kaç tuşla halledilen başvurular faksla yollanırdı. Muhtemelen iş bulma yöntemleri arasında hiç değişmeyen ve değişmeyecek tek şey Referans Yöntemi olacaktır.

Sadece işe başvuru yöntemleri değil daha bir çok konuda daha teknolojinin gelişmesi ile birlikte adaylar büyük avantajlar sağladılar. Örneğin başvurdukları firmayı daha iyi incelediler, facebook ve twitter sayfalarına bakarak mülakata gitmeden önce bilgi edindiler (bazı adaylar
diyelim) Eskiden bu işler daha çok o firmada çalışan bir tanıdığa (varsa) sorarak olurdu.




Değerli Genç Dostlarımız,

Artık sadece doğru şirketi değil hangi sektörde yer almalısınız, hangi mesleğe
yönelmelisiniz konusunda elinizde o kadar çok fazla veri ve imkan var ki...

Facebook ve Twitter'ı (ve tüm sosyal medyayı) eğer doğru kullanabilirseniz muhteşem bir bilgi hazinesi ile karşılaşacaksınız.

NE OLMAK İSTİYORUM?

Şimdi bir saniye durun ve geleceğinizi düşünün: Bundan 10-15 yıl sonra kendinizi nerede-ne yaparken bulmak istiyorsunuz?

Uluslararası bir firmanın CFO'su, bir perakende devinin CMO'su ya da bir teknoloji şirketinde CIO'su ya da mesleğinin en başarılı CHRO'larından biri olmak istiyor olabilirsiniz. (Her şeyden önemlisi sevdiğiniz sektörde, sevdiğiniz bir şirkette, sevdiğiniz işi yapıp hayatınızı kaliteli ve mutlu yaşıyor olmanız)

Yukarıda bahsettiğimiz tüm bu araçlar şu anda sizin emirinizde. Daha üniversite sıralarındayken şirketleri, sektörleri ve mesleklerle ilgili haberleri, röportajları ve makaleleri okuyup staj olanaklarını araştırın, ileride yapmayı düşündüğünüz meslekle ilgili iş ilanlarını inceleyin. 

ÖZGEÇMİŞE BAK ÖZGELECEĞİNİ HAZIRLA

Özgeçmişe bak özgeleceğini hazırla dedik. Bunun içinde elinizin altında mükemmel bir araç var mesela, linkedin.

Networkünüzde bulunan kişilerin özgeçmişlerini iyi inceleyin. Bulundukları noktaya gelebilmek için nasıl bir kariyer yolculuğu yapmışlar, kariyerlerini nasıl planlamışlar, hangi eğitimleri almış hangi seminerlere katılmışlar, bunları iyi inceleyin, eğer mümkünse kendilerinden fikir almaya çalışın.

Tüm bu küçük ipuçlarından sonra gözlerinizi kapatıp yıllar sonrasını hayal edin. Bilgi ve yeteneğinizi, ideallerinizi ve yapmak istediklerinizi düşünüp özgeleceğinizi yazmaya başlayın.

Umuyoruz ki her daim mutlu olacağınız günler sizleri bekliyordur...

Sevgilerimizle


***Olur ya bu yazıya belki bir Tv yöneticisi denk gelir diye küçük bir not ekleyelim dedik. Lise ve üniversitede okuyan milyonlarca gencimiz için bir eğitim-kariyer program yapın desek rating yapmaz para getirmez demeniz büyük olasılık ama yinede yazalım.

Türkiye ve dünyadaki üniversiteleri gezip, üniversitelerin imkanlarını ve burs olanaklarını anlatsanız, bulundukları şehirlerden ve öğrenci yaşamından bahsetseniz (Örneğin Harvard Üniversitesi ve Boston tanıtılsa), şirketleri ve meslekleri (sektörün ileri gelenleri anlatsa - facebook genel merkezine gidip zuckerberg ile röportaj yapılsa) tanıtsanız güzel olurdu.

Eğitim-kariyer programını masa başı programı değilde gezi programı formatına dönüştürürseniz eminiz reklamda alır sponsorda bulunur...

bakınız Survivor'dan Çıkanlar



..        .TÜM YAZILARI GÖRMEK İÇİN LÜTFEN BURAYA TIKLAYINIZ         ..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder